Makita DHP485RFJ

Wat is een goede accuboormachine en waar moet je op letten?

Je bent op zoek naar een goede accuboormachine en je vraagt je af waar je op moet letten. In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste aspecten van de accuboormachine. Dit artikel is ook erg geschikt voor diegene die een accuboormachine cadeau willen geven en zich afvragen "welke zal ik kopen"?

Bekende merken

Black en Decker, Bosch, De Wald, Makita

Schroeven of schroeven en boren?

Het eerst aspect wat heel wezenlijk is om een selectie te maken uit de enorme hoeveelheid modellen is de toepassing van de accuboormachine. Ga je alleen maar schroeven indraaien of wil je ook gaten kunnen boren in hout, kunststof en steen?

Ni-Mh of Lithium (Li-Ion) accu?

Accuboormachines worden geleverd met een Ni-Mh of Ni-Cd accu of een Lithium accu ook wel afgekort tot Li-ion accu. De Ni-Mh of Ni-Cd accu werd vroeger gebruikt bij apparaten zonder steker, maar dat was vroeger. Moderne apparaten hebben een Li-Ion accu. Die is kleiner, lichter, krachtiger en gaat langer mee. Goedkope accuboormachines worden vrijwel altijd aangeboden met deze twee oude accu typen. Ons advies is om deze links te laten liggen. Zie je op de verpakking niet Li-Ion of iets als Lithium of Ion staan dan zij de accu's vrijwel zeker van het oude Ni-Mh of Ni-Cd type.

Een andere methode om te controleren of de accu een Lithium accu is door te kijken naar spanning in Volt. Een lithium accu-cel heeft namelijk een spanning van 3,6 Volt. Twee Lithium-cellen leveren samen dus 7,2 Volt, etc. Zie je dus een waarde van 3,6 Volt - 7,2 Volt - 10,8 Volt - 14,4 Volt of 18 Volt dan weet je zeker dat je een Lithium Ion accu hebt. Een accuboormachine van 12 Volt is dus zeker niet met een Lithium accu uitgevoerd.

Welke spanning - Hoeveel Volt?

Accuboormachines kan je kopen met accu's in verschillende spanningen. Die spanning wordt uitgedrukt in Volt. Hoe hoger de spanning van de accu is hoe beter de prestaties van de accuboormachine. Door een hogere spanning zal de boormachine krachtiger worden en minder moeite hebben om door zware materialen te boren of schroeven. Daarnaast zal de accu, in een zelfde klus, met een hogere spanning minder zwaar belast worden dan een accu met een lagere spanning. De accu gaat niet alleen langer mee (je kan langer doorwerken op één acculading) maar ook zal de accu een langere levensduur hebben. Een nadeel is er wel. Hoe hoger de spanning, hoe zwaarder de accu wordt en hoe duurder.

Twee snelheden?

De duurdere accuboormachines worden geleverd met twee toerental snelheden. Dat is heel fijn. Voor het schroeven wil je dat de accuboormachine lekker langzaam en voorzichtig de schroeven er in draait. Maar bij het boren in hout en metaal wil je hogere snelheden. Dat is het heel fijn dat twee verschillende snelheden beschikbaar zijn.

Maximaal koppel in Nm

Het "koppel" van een boormachine geeft het draaimoment, de kracht zo je wilt, van de accuboormachine aan waarmee bijvoorbeeld een boor door zware materialen kan boren of schroeven in zware materialen kan draaien. Het maximaal te leveren koppel is verschillend per model. Hoe hoger het beschikbare koppel, hoe "sterker" de accuboormachine. Goedkopere accuboormachines hebben een koppel rond de 20 Nm, de duurdere machines hebben koppels van 40 to 60 Nm.

Slipkoppeling

Bij het indraaien van schroeven is het belangrijk dat de schroef niet met de veel kracht ingedraaid wordt. Ander zal de schroef te diep in het materiaal gedraaid worden. Een slipkoppeling kan het maximale koppel van de accuboormachine beperken. Voor iedere schroefklus hoort in principe een ander maximaal koppel. De betere accuboormachines hebben in de boorkop een instelbare koppel. Wordt tijdens het schroeven het maximale koppel overschreden dan "slipt" de koppeling door en hoor je de machine een ratelend geluid maken. Hoe meer standen de slipkoppeling heeft hoe beter dit is.

Twee accu's'?

Accuboormachines zijn te koop met één, soms met twee accu's. Die laatste is natuurlijk wel duurder. Loont dat wel zo'n investering. Uit ervaring kunnen we volmondig dit beantwoorden met "ja". Tijdens een klus blijkt de accu ineens op te zijn. Wil je dan uren wachten tot de accu opnieuw opgeladen is? Nee, je wilt de klus afmaken. Een tweede accu is voor een klusser dus essentieel.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­